Да потърсиш баланса на морето – лятната морска база на Astea

През този летен сезон Astea прибави и временен морски офис към списъка с локациите си. В периода от юни до септември астейците имат възможност да работят отдалечено, както и просто да си почиват на лятната база на компанията в хотел Galeon Residence & SPA в Слънчев бряг. Но как се съчетават работата, почивката и морето – вижте какво ни разказаха двама завърнали се от крайбрежието астейци.

Александър Гълъбов, Software Engineer

Представи се – как се казваш и с какво се занимаваш в Astea и извън нея?

Здравейте, аз съм Александър и вече близо 2 години работя като софтуерен разработчик в Astea. Също така вземам дейно участие като ментор в стажантската ни програма и понякога преподавам в университета. Занимавам се професионално с тенис на маса. Обичам морето, спорта и забавлението с приятели.


Каква беше първата ти мисъл, като научи, че Astea открива своя лятна морска база?

С оглед последното ми изречение, надали е изненада, че реакцията ми беше една – вълнение. Всъщност, преди да стане официално, попълвахме анкета, за да се провери интереса към подобно начинание. Не мисля, че по-бързо съм давал отговори досега. Един от въпросите беше “Колко време би прекарал на лятната база?”. Имаше отговор 10 седмици. Това щеше да е искреният ми отговор, но реших да не съм нагъл и сложих 2-3 седмици.


Разкажи ни по кое време посети базата, как се възползва от нея и в каква компания беше.

Хмм интересно. Засега съм ходил 2 пъти за по 2 седмици – в средата на юни месец и в средата на юли месец.
Юни месец нямаше голяма активност сред колегите, затова се възползвах да взема с мен някои от най-близките ми приятели. Сезонът не бе започнал активно и съответно обстановката беше достатъчно спокойна, като за място за различна месторабота. Европейското първенство бе в разгара си и на всеки телевизор – беше почти идеално. Единственият проблем беше по-лошото време през юни, но дори тогава успях да посетя плажа и да изгоря малко.
През юли бях с повече колеги – някои по-близки, а с други тепърва се запознах лично. Всеки ден беше със стриктен график: плаж до обяд, работа, следобеден плаж, вечеря. Като вечерята беше времето за разнообразие и развлечение. Посетихме почти всеки близък град: Несебър, Свети Влас, Поморие и Бургас, като намерихме време да отскочим и до Созопол един уикенд.
Сега ми предстои още едно (вече може би последно) астейско море. В края на август имам заделен отпуск, който мисля да прекарам в перфектен баланс между забавление и релакс.


Как ти се сториха условията за работа на базата?

Хотелът е супер и е изключително близо до плажа, има басейн и малки спа и фитнес. Сравнително далеч е от центъра на Слънчев бряг, което допринася за малко повече спокойствие за работа и плаж. Има достатъчно магазини и ресторанти наоколо, а ако все пак се търси повече атмосфера, не е проблем човек да се разходи.
Co-working пространството всъщност доста ме впечатли – чисто, с удобни столчета, климатик, кафе машина и диспенсер за вода. Има тераса с гледка към морето, както и отделни пространства за така честите разговори, които се налага да водим през работния ден. А и най-важното – 500Mbps интернет!


Шумът на вълните не те ли разсейваше, докато работиш…

Труден въпрос – морето ми е страст и никога не мога да му откажа. Но пък някак съм се научил да се фокусирам, когато трябва, а и обичам работата си. Та като цяло смогвах. Както казах, имахме си програма, включваща няколко часа плаж на ден, което всъщност е доста добре. Не мисля, че това щеше да е възможно без гъвкавото работно време в Astea всъщност.


Сподели ни за някое развлекателно място или забележителност, която успя да посетиш по време на престоя.

По време на няколкото ми престоя на базата посетих разнообразни места, някои повече от веднъж – различни плажни барчета, ресторанти и алеи, а дори отидох и на кино в Бургас.
Четири или пет пъти се разходих с компания до Стария град на Несебър (известен на всички), който е на 30-тина минути пеша от хотела или на 5 с колата.
На няколко километра в посока Равда има и парк с камили, който така и не успяхме да посетим за жалост. Нещо, което с отпуската при следващия престой мисля да коригирам.


Покажи ни някой запечатан спомен. 🙂


Марина Цветинова, Senior Software Analyst & UI/UX Designer

Представи се – как се казваш и с какво се занимаваш в Astea и извън нея?

Казвам се Марина и вече над 10 г. съм част от Astea. Занимавам се с най-различни неща – от анализ на изисквания и дизайн до организация на събития. Извън Astea в последно време съм се отдала на грижите за сина ми.


Каква беше първата ти мисъл, като научи, че Astea открива своя лятна морска база?

Първата ми мисъл беше, че това е една страхотна инициатива и няма да се налага да организирам лятната почивка. 🙂 Мястото ми беше сравнително познато, тъй като почти всяка година почивам в този район. Другото, което ме зарадва, е възможността да заведа семейството ми.


Разкажи ни по кое време посети базата и как се възползва от нея.

Посетих базата в средата на м. юли и все още беше сравнително спокойно. Лесно се намираха места на плажа и около басейна на хотела. Възползвах се от възможността за активна почивка със семейството и не съм работила от морето, въпреки че имаше много добри условия за това. Колегите, които бяха там по същото време, често се организираха да излизат заедно извън работно време и изглежда се забавляваха доста.


Как ти се сториха условията за почивка на базата?

Условията бяха страхотни за семейна почивка с малко дете. Хотелът беше близо до морето, на доста спокойно място, разполагаше със собствен басейн и детска площадка, която посещавахме всеки ден. Не на последно място, бяхме настанени в апартамент и имаше достатъчно място за нас и купищата багаж, които идват покрай детето.


Имаше ли си любимо място на плажа или край морето?

Любимото ми място беше в самото море. 🙂


Сподели ни за някое развлекателно място или забележителност, която успя да посетиш по време на престоя.

Тъй като хотелът беше сравнително близо до Несебър, няколко пъти се разходихме до Стария град и си направихме снимки пред известната мелница и пристанището.


Покажи ни някой запечатан спомен. 🙂