Нашата рецепта за онлайн фирмен рожден ден

Четвъртият месец от годината е специален за Astea – освен всичко хубаво, което идва със слънчевата пролет, през април отбелязваме и рождения ден на компанията. А през 2021 Astea Solutions навършва 15 години! Повод, който несъмнено искахме да отбележим заедно по най-достъпния, приятен и удобен начин за всеки астеец в настоящата ситуация на отдалечена работа – с онлайн фирмен рожден ден.

Още в началото на пандемията бяхме изправени пред същата задача – тогава организирахме виртуален тиймбилдинг за първи път. Последваха и други неприсъствени синхронни и асинхронни инициативи, с които постепенно натрупвахме опит в тази област. А за 15-годишнината на Astea решихме да съставим цяло меню от онлайн събития през април.

Съдържание

1. Предварителна подготовка

2. Щипка класика – отборно решаване на куиз

3. Забъркване в действието – онлайн турнир на реална дъска

4. Шахмат по швейцарски

5. Рожден ден без торта – изключено

6. Финално сражение по наш вкус

7. Тази рецепта се комбинира добре с:


Предварителна подготовка

През тази една година в онлайн среда се убедихме, че значителното количество ежедневни дейности във виртуален формат водят до натрупване на умора. Предизвикателството е в поддържането на интереса към онлайн събиранията. През този период съвсем естествено се появиха и редица оригинални идеи за групови занимания от разстояние. Но когато става дума за рожден ден, винаги има нужда и от доза индивидуален подход. И така, без да претендираме за точна рецепта, ето на какво заложихме:

  • • известно количество динамика
  • • резен консистентност
  • • състезателен дух на око
  • • различни тематични награди

Щипка класика – отборно решаване на куиз

Не е изненадващо, че първото от поредицата онлайн събития бе именно състезателен куиз на живо. За първия ни виртуален тиймбилдинг си бяхме подготвили тематичен куиз, където фокусът беше върху историята на Astea. Този път обаче се постарахме да предизвикаме астейците с по-трудни въпроси.

Така се появи нашият мултидисциплинарен Quiz Challenge за любопитни факти на най-различни теми: програмиране, компютърни игри, дизайн, книги, тичане, готвене и планинарство. Късметлии сме, че имаме колеги с толкова разнородни интереси, които не само да имат желание да участват, но и да ни помогнат в изготвянето на въпросите. 😁

За да може събитието да има и социален елемент, заложихме куизът да се решава по отбори, като желаещите да се включат бяха разпределени на произволен принцип. А за загрявка преди сблъсъка на живо, всеки отбор трябваше да състави един въпрос, който да бъде включен във финалния кръг. Последните щрихи дойдоха с духовитото представяне на колегата ни Деян, който е роден за ролята на водещ. Включванията на публиката и дискутирането на отговорите пък допринесоха за преживяването в стил “Минута е много”.

Забъркване в действието – онлайн турнир на реална дъска

В Astea обичаме настолните игри, както и всичко, което ги съпровожда: красивите дъски за игра, непринудените разговори и споделената бира. И макар все повече платформи да предлагат възможността за организиране на онлайн турнири, ние се пробвахме да пресъздадем действителната атмосфера на една настолна игра.

Спряхме се на Каркасон – игра, в която участниците сами създават картата, където се развива действието. С такава механика бе достатъчно да има един доброволец, който да изпълнява ходовете на играчите на реална дъска, докато те наблюдават случващото се онлайн и обмислят или коментират следващите си стъпки.

В ролята на водещ се превъплъти колегата ни Христиан, който разполагаше с играта, разчертана дъска и не твърде сложен сетъп за стрийминг. Той контролираше теренните плочки и фигури на дъската, като така остана повече време за приказки и наздравици. А след няколко оспорвани битки, разпределени в 2 дни, победителят с най-много точки грабна наградния фонд от 6 бонус запетайки. Звучи странно, но запетайките са част от програмата за социални придобивки на Astea, а с тях нашият шампион по Каркасон ще може да закупи личен инвентар по свой избор.

Шахмат по швейцарски

След по-скоро нестандартното ни разиграване на Каркасон, се насочихме към една от най-старите бордови игри. Организирахме си шахматен турнир, който премина изцяло онлайн в платформата Lichess. Но това не попречи на участниците и публиката да усетят напрежението от епичните сблъсъци над 64-те квадратчета. Заедно с излъчването на живо, колегата ни Ивайло допринесе и с полезен експертен коментар на ходовете.

Този турнир също се проведе в 2 части – първата част беше по швейцарската система, а втората премина под формата на knockout. За първите три места имаше тематични награди, които включваха шах комплект, часовник за шах, както и брандирани подаръци. На астейците толкова им допадна, че си пожелаха скоро да има продължение.

Рожден ден без торта – изключено

(the cake is not a lie)

За всеки празник е необходим подобаващ десерт и с колегите решихме да го сътворим сами. Желаещите да се включат трябваше да приготвят торта за рождения ден на Astea с украса, вдъхновена от астейската зеленика. Получи се чудесно кулинарно състезание, в което участниците се развихриха в кухните си на живо, докато коментаторите и публиката се включваха с полезни съвети и мотивация в стил Гордън Рамзи.

Ентусиастите следваха рецептата за вкусна торта на колежката ни Марина, която влезе в ролята на шеф-готвач. Всички необходими продукти и стъпки пък бяха добре описани в Chef Guru – приложение за търсене и споделяне на рецепти, разработено от нашите стажанти по време на лятната ни стажантска програма през 2020.

Експертно жури от запалени по кулинарията астейци оцени визуално тортите, като победителите грабнаха разнообразни награди: готварски престилки, шапки, ръкавици, както и чанти за пазар. Но в състезание с такива сладки резултати може да се каже, че всички участници са спечелили.

Финално сражение по наш вкус

Серията от състезания завърши с един наш експеримент, който е на път да се наложи като традиция. Миналата година пробвахме да се сражаваме онлайн с гифчета в Trello и концепцията наистина ни допадна. А отново благодарение на работата на стажантите ни през изминалата лятна стажантска програма, този път успяхме да премерим сили в наше собствено GIF Wars приложение.

Играта се състои от рундове на различни теми, в които участниците се състезават да намерят най-подходящото и забавно гифче за ограничено време. Публиката има възможност активно да участва в гласуването. А играчът, оцелял до края на всички рундове, получава титлата Astea GIF Master. Освен почестите, имаше и награди: настолната игра “What do you meme?”, пъзел, както и брандирани подаръци.

Тази рецепта се комбинира добре с:

  • • изстудена бира
  • • голяма доза импровизации

Все пак едни от най-добрите ястия се получават с много експерименти. 😁

Това необичайно отбелязване на рождения ден на Astea безспорно нямаше да се получи толкова добре без навременните и забавни включвания на колегите. В онлайн средата се сблъскваме с различни предизвикателства, но има и много начини, по които да създаваме поводи за групови забавления и изяви. А от обратните връзки се убедихме, че астейците оценяват виртуалните събирания като сплотяващи въпреки разстоянието.