Пролетната стажантска програма на Astea – когато знанията процъфтяват в реалистична работна среда

Седмото издание на астейската стажантска програма покълна през март и разцъфна през юни. Тя предостави възможност на 11 IT специалисти да се подготвят за бъдещите им роли на софтуерни разработчици и QA инженери.

Програмата се състои от 2 части – лекционна и проектна. Стъпвайки на здрава теоретична основа, участниците се запознават с всички компоненти, необходими за създаването на качествен софтуер. А посредством проектната работа, стажантите затвърждават наученото и се доближават максимално до реалната работна обстановка, следвайки същите процеси, които се използват в компанията.

Съдържание

1. Изпитана програма – основни компоненти на астейския стаж

2. Проектна част – широко поле за развитие

3. Динамичен завършек – стажантските проекти KnowIt & GrowIt

4. Естествено продължение


Изпитана програма – основни компоненти на астейския стаж

В първите 2 месеца от стажантската програма участниците надграждат знанията и уменията си чрез ежедневни лекции с много практически упражнения. Упражненията от всяка лекция се събират в личен проект за всеки стажант. В допълнение, всеки участник има свободата да експериментира в своята област на интереси – да доразвива свои идеи и да работи над допълнителни функционалности в личния си проект с помощта на менторите. В края на този първи етап от програмата стажантите се сблъскват и с едно от първите предизвикателства – подготвяне на мини демо за персоналните им проекти.

Откъм технологии, всички участници започват с въведение в JavaScript и TypeScript. За ролята на софтуерен разработчик акцентът е върху React и Node заедно със Snowpack и Material-UI. QA стажантите пък навлизат в тънкостите на тестването с инструменти като Selenium, WebDriverIO, Mocha, Chai и Insomnia.

През 2020 г. менторите изпробваха модела на обърнатата класна стая и продължиха да го прилагат в контекста на предимно дистанционната работа. През пролетната програма стажантите получаваха предварително записани лекции, подплатени с примери от проект за бордови игри. Това им позволяваше да се запознаят с темата предварително и да се съсредоточат върху примерите и упражненията.

Проектна част – широко поле за развитие

Във втората част от астейската стажантска програма участниците формират екипи и започват работа по разнообразни вътрешни проекти. Проектите са изцяло дело на стажантите, а менторите влизат както в ролята на помощници, така и на “клиенти”. Освен за затвърждаване на наученото, проектната работа допринася и за развиването на допълнителни умения за работа в екип и самоорганизиране. Обръща се и специално внимание на начина, по който процесите се стиковат в един истински проект.

През пролетната програма екипите следваха Scrum методологията, като се придържаха към едноседмични спринтове и ежедневни екипни срещи. А в края на всеки спринт имаше представяне на демо, ретроспекция, както и планиране на следващия спринт.

Динамичен завършек – стажантските проекти KnowIt & GrowIt

След 2 месеца усилена работа по екипните проекти, стажантите се подготвят с презентации и демота, които представят пред цялата компания. Това е любим момент за колегите, които са винаги любопитни да научат за новите попълнения към астейската екосистема.

Пролетната стажантска група формира 2 екипа, които разработиха 2 отделни приложения – KnowIt и GrowIt.

Стажантски проект KnowIt

KnowIt е уеб приложение за споделяне на интересни факти и техните източници, което ще подхранва астейската обща култура. Четирима стажант-разработчици и двама QA стажанти участваха в създаването му. Основните функции включват споделяне и разглеждане на любопитни факти, филтриране по тагове, търсене по ключови думи, опция за реагиране – Like, както и възможност за периодично получаване на писмо с най-харесваните факти.

Стажантски проект GrowIt

Екип от четирима стажант-разработчици, един QA стажант и един софтуерен анализатор пък се зае с работата по GrowIt – уеб приложение, което ще улеснява астейците в грижата за цветята. То позволява на потребителите да записват своите растения и да описват как ги отглеждат. Основните функции включват качване на снимки и описания, настройка на нотификации за дневни задачи и споделяне на постове.

По време на работата стажант-разработчиците се изправиха смело пред множество предизвикателства, като например сработване и използване на еднаква конвенция, ориентиране в различните среди и намиране на подходяща база с данни. Не се уплашиха и от имплементацията на Google login, настройката на автоматични имейли и push нотификации, както и от редизайна.

От своя страна, QA стажантите се заеха първоначално с подготовката на wireframes за приложенията. След това те упражниха както ръчното, така и асинхронното автоматизирано тестване.

Естествено продължение

Разбира се, краят на стажантската програма е само началото на кариерния път на стажантите в технологичния сектор. Радваме се, че над 80% от участниците в програмата избират да продължат кариерата си в Astea, където се интегрират успешно в активните проекти на компанията.

Освен това, астейският стаж продължава с пълна пара и през лятото. Всички ментори от страна на Astea участват с желание и са мотивирани от възможността да си намерят и обучат нови колеги, които да споделят ентусиазма им. Нямаме търпение да разберем над какво ще работят стажантите от програма лято 2021. ☺️


Вижте последните новини за стажантската ни програма