Да си стажант в Astea: Айше Джинджи разказва за мотивацията и работната атмосфера

Айше Джинджи е един от участниците, завършили успешно осмото издание на стажантската програма на Astea Solutions. Как само в рамките на няколко месеца можеш да добиеш по-ясна представа за посоката, в която вървиш – Айше разказва за пътя си от стажант до младши разработчик.


Представи се – разкажи ни повече за себе си.

Здравейте! Казвам се Айше и съм студентка 3-ти курс във ФМИ, специалност Софтуерно инженерство. Доскоро бях част от стажантската програма на Astea като разработчик. Любителка съм на лятото, природата, красивите гледки и бирата с приятели.


Как разбра за стажантската програма на Astea?

Стана съвсем случайно. Бях в сесия точно тогава и между всичкото притеснение покрай изпитите видях пост в една от ФМИ групите във Facebook – изглеждаше доста готино и реших да се пробвам. Е, не сгреших.


Защо е важно да съществува и с какво тя е по-различна от други стажантски програми в IT сферата?

Стажантската програма на Astea е една изключително добра възможност за всички, които имат желание да се развиват в IT сферата. Хубавото при нея е, че първите 2 месеца от програмата преминават в лекции и упражнения, което помага да навлезеш доста бързо, дори и да не си съвсем запознат с технологиите.
Освен това менторите са изключително добри и опитът и знанията, които натрупваш накрая, са огромни. Но най-забавната част беше проектната, запознаваш се с нови, готини хора и се научаваш да работиш в екип по реален проект – нещо ново за повечето от нас.


Каква беше ролята ти в екипния проект и как беше организирана работата ви?

В екипния проект бях разработчик, а процеса, по който си избрахме да работим, беше Scrum. Като цяло успяхме да си разпределим работата доста добре и всеки взимаше задачи, които са му интересни.


Кое беше най-голямото предизвикателство при създаването на CrossWorlds?

Бих казала, че целият проект беше едно голямо, но пък доста интересно предизвикателство. Целта ни беше да създадем уеб приложение за съвместно решаване на кръстословици в реално време. В началото бяхме леко объркани, имахме някакви идеи, но не знаехме как да ги реализираме. Постепенно обаче успяхме да си изясним какво и как искаме да се случи. Може би най-големите трудности, с които се сблъскахме, бяха свързани с генерирането на кръстословици достатъчно бързо, осъществяването на връзка в реално време между потребителите и създаването на удобен интерфейс за писане в кръстословицата. Много ни помогна фактът, че проблемът, който имахме, беше доста близък до нас и лесно успяхме да се поставим на мястото на потребителите, така че да създадем приложение, което наистина да се ползва. А и още от самото начало всички много се запалихме по проекта и дори сега, след стажа, все още продължаваме да работим по него в свободното си време.


Как успяваше да съчетаеш обучението ти във ФМИ със стажантската програма на Astea?

Работното време в Astea е доста гъвкаво – можеш да работиш когато искаш, а и имайки предвид, че стажът е на 4 часа, е много лесно да се съчетае с обучението в университета.


Научи ли нещо ново за себе си, докато развиваше професионалните си умения?

Със сигурност. Цялото преживяване ме накара да предизвикам себе си и да постигна неща, които даже не съм си помисляла, че мога.


Вижте последните новини за стажантската ни програма