Как стажът в Astea сглобява точната конфигурация между полезно и забавно

За осми път Astea Solutions посрещнa група мотивирани бъдещи IT специалисти на стаж в компанията. Лятната програма за софтуерни разработчици и QA инженери стартира през август и завърши в края на ноември, а астейската екосистема се обогати с още два страхотни стажантски проекта.

Програмата на Astea следва добре наложила се структура от 2 основни модула в рамките на 4 месеца: лекционна част с много практически упражнения и екипна проектна част, пресъздаваща работата по реално задание от клиент. Към утвърдените работни процеси и изпитаното дистанционно провеждане, стажът се радва и на ценен принос от страна на минали стажанти – настоящи астейци.

По време на програмата се акцентира върху широко използвани технологии в софтуерната разработка. Всички участници започват обучението си с въведение в JavaScript и TypeScript. Стажант-разработчиците се запознават още с React, Node, SQL, Snowpack и Material-UI. Бъдещите QA инженери пък упражняват основните принципи на софтуерното тестване с помощта на инструменти като Selenium, WebDriverIO, Mocha, Chai и Insomnia. Преди всичко менторският екип се стреми да предаде на стажантите начина на мислене, необходим при създаването на работещ и качествен софтуер, както и да ги запознае с гъвкавите методологии.

Без съмнение най-вълнуващата част от стажа в Astea идва в последните 2 месеца, когато участниците се разделят на екипи и се впускат в активна работа по реален вътрешен проект.

Съдържание

1. TechExchange или нов поглед над технологичните ни дискусии

2. CrossWorlds и още един стажантски принос към бъдещите ни екипни събирания

3. Какво стои зад успешно завършените проекти


TechExchange или нов поглед над технологичните ни дискусии

Стажантски проект TechExchange

Ситуацията е позната – стартът на всяка нова софтуерна задача често повдига и въпроса кои са най-подходящите технологии за изпълнението ѝ. На астейско ниво дискусиите се провеждат предимно във вътрешната ни система за комуникация. Единият от стажантските екипи обаче видя поле за развитие в тази насока – уеб приложение, в което да се споделя полезна информация за технологии при наличието на конкретна задача или проблем.

TechExchange разполага с обновяема библиотека с описания на позитивните и негативните характеристики на различни софтуерни рамки. Всеки колега може да редактира и да допълва списъка, а главната функционалност е опцията за получаване на технологични съвети. Приложението дава възможност за пускане на заявки за конкретен проблем и събиране на препоръки за избора на подходяща технология.

CrossWorlds и още един стажантски принос към бъдещите ни екипни събирания

Стажантски проект CrossWorlds

Другият стажантски екип насочи вниманието си към по-развлекателните дейности в Astea. През лятото във фирмения чат стартира инициатива за решаване на кръстословици. Настоящите ни стажанти пък бързо отбелязаха недостатъците на попълването на верните отговори в коментари към снимка. Това даде и началото на първия проект на български език в програмата – CrossWorlds.

В уеб платформата могат да се създават и споделят кръстословици между много участници, които да ги решават заедно в реално време. Освен това приложението може да предлага подсказки и да поддържа “зала на славата” по брой решени кръстословици. По всичко личи, че CrossWorlds е продължение на традицията от минали стажантски програми и има потенциал да се превърне в още един повод за онлайн събирания с колегите.

Какво стои зад успешно завършените проекти

Върху всеки един проект работиха по четирима стажант-разработчици, които по всяко време можеха да разчитат на съдействие от девет опитни ментори и от дизайн екипа в Astea. Всичко това нямаше да е възможно и без участието на QA стажантите, един от които се оказа софтуерен инженер под прикритие. Колежката ни Виктория, активен участник в предишни издания на програмата, избра да се запознае с нов за нея процес в ролята на QA инженер за TechExchange.

Стажантската програма в Astea предоставя възможност не само на участниците, но и нас самите като организатори да надграждаме собствените ни знания и опит. Мотивирани сме и от факта, че по-голямата част от стажантите ни продължават развитието си директно в компанията, където заедно работим над интересни проекти. Неслучайно веднага след края на стажантската програма отправяме взор към следващото издание.


Вижте последните новини за стажантската ни програма