Astea x ТУЕС: Aстейци влизат в ролята на дипломни ръководители на ученици от ТУЕС

През тази година Марина Краева и Таня Петрова от Astea Solutions влязоха в ролята на дипломни ръководители на двама дванадесетокласници от ТУЕС. Училището се отличава по това, че учениците от 12. клас завършват обучението си със защита на дипломна работа. Чрез нея те получават възможност да демонстрират уменията си да систематизират и разработят завършен проект. А от своя страна, ТУЕС набира доброволци от ИТ бранша, които да подпомагат учениците в работата им. Ето какво ни разкаха Марина и Таня за своето участие:

Марина Краева, Expert Software Engineer

Aстейци влизат в ролята на дипломни ръководители - интервю с Марина Краева

Защо избра да бъдеш дипломен ръководител в ТУЕС?

Миналата година бях ментор в лятната практика на Astea за ученици от 11. клас в ТУЕС. Впечатлиха ме с хъса си, така че се зарадвах да се включа и като дипломен ръководител на дванадесетокласник с по-дългосрочен и самостоятелен проект.


Ще разкажеш ли повече за отделните проекти и предизвикателствата, свързани с тях?

Проектът на моя дипломант беше онлайн платформа за провеждане на изложения. Приложението дава възможност за създаване на събития и регистрация на изложители и посетители, като изложителите заплащат таксата си за участие онлайн. За админите е предвидена възможност да разглеждат графики на посещаемостта на различните събития.


Какво е общото ти впечатление от представянето на учениците?

Добро впечатление ми направи, че учениците не се притесняват да разучават и ползват за дипломните си работи технологии, с които не са запознати от редовните си часове в училище. Имаше голямо разнообразие от идеи и разработки на по-високо ниво, отколкото очаквах.


Какво би пожелала на завършващите ученици от ТУЕС?

Пожелавам им успех във всички бъдещи начинания – сигурна съм, че ще го постигнат, ако продължават в същия дух!


Таня Петрова, Expert Software Engineer

Aстейци влизат в ролята на дипломни ръководители - интервю с Таня Петрова

Защо избра да бъдеш дипломен ръководител в ТУЕС?

Защото това е логичното продължение на отношенията, изградени по време на лятната практика на Astea за ученици от 11. клас в ТУЕС. Освен това любопитството ми не е за подценяване.


Ще разкажеш ли повече за отделните проекти и предизвикателствата, свързани с тях?

Проектът беше свързан с една от най-старите бордови игри – шах. Съвсем случайно се оказа, че това е идеята на ученика, а аз много обичам играта. Предизвикателствата бяха свързани най-вече с имплементиране на по-странните ситуации. Като пример бих дала проверката за пат, където трябва да провериш, че единият играч няма възможност да придвижи коя да е от фигурите си на “небито” поле. Радвам се, че успяхме да достигнем до момент, в който се наложи дори да се търси как да се оптимизират някои от алгоритмите, тъй като търсенето на начини не е тривиална задача.


Какво е общото ти впечатление от представянето на учениците?

Положително! Това са деца с ясни цели. Не съм срещнала някой, който да ми се струва, че е влязъл в училището заради “родителски амбиции”, което в гимназиален етап обичайно намалява като фактор и децата спират да се интересуват от това, което училището може да им даде. Заради това децата са силно мотивирани и знаят какво искат да постигнат в живота си. А училището им дава основа да вървят по избрания от тях път.


Какво би пожелала на завършващите ученици от ТУЕС?

На добър час! Да не спират да се учат, да не спират да търсят информация, накъдето и да ги отвее вятъра!