12-о издание на стажантската програма на Astea: Пътешествие в иновациите

Преди броени дни в Astea отбелязахме успешния завършек на 12-ото издание на стажантската ни програма, която организираме вече осма година. Това ни дава възможността да разкриваме нови лица и идеи в света на софтуерната разработка. Тази година седем стажанти се включиха в лятната програма и представиха своите завършени проекти пред целия екип на Astea.

От 2016-а насам над 100 стажанти преминаха през вратите на Astea, от които 82 продължиха своя професионален път при нас. Това не е просто програма за стаж, а врата към кариерно развитие и възможност за постоянна работа.

Проектите на стажантите, Self Certified и Empty Fridge, грабнаха вниманието на всички астейци и впечатлиха с постигнатите резултати за краткото време, с което разполагаха.

Self Certified

Алекс, Андрей, Павла и Цветан разработиха платформата Self Certified с помощта на своите ментори. Този динамичен отбор от разработчици даде всичко от себе си, за да създаде функционален уеб сайт само за 2 месеца работа. Идеята за проекта беше вдъхновена от нуждите на колегите за достъп до систематизирана и надеждна информация, както и пътеводител към всевъзможни курсове и изпити, чрез които може да се придобият професионални сертификати. Astea подкрепя точно такъв тип професионално развитие и финансира желанията на служителите си, ако курсът отговаря на необходимите условия.

Empty Fridge

Втората група стажанти – Ралица, Тервел и Георги, разработиха приложението Empty Fridge, чиято амбиция е да направи ежедневието в домовете по-лесно и удобно. Тяхното приложение има две основни функционалности – манипулиране на списъци с продукти и търсене, както и запазване на рецепти. Идеята е да помага за отчитане на наличните продукти в дома, съставяне на списък за пазаруване и лесно запазване и откриване на рецепти. Главно предимство на приложението е, че потребителите могат да споделят информация в рамките на домакинството си и при манипулация на списъците промяната се отразява моментално при всички. Гласовото разпознаване на инструкции към асистента в Empty Fridge допълнително улеснява употребата му дори в движение, а интеграцията с ChatGPT може да отмени ползвателите и в писането на рецепти, като дава готови предложения или директно изготвя списъците за пазаруване за конкретно ястие.

Завършекът на нещо голямо

Този край е само на стажантската програма за 2023-а, защото предстои началото на нещо ново и вдъхновяващо. Astea продължава да израства и да се развива, съчетавайки технологии и млади умове в своята сфера на дейност.

Поздравления на всички стажанти за техния принос и ангажимент. С нетърпение очакваме бъдещето, което те ще обогатят със своите умения и идеи. Вярваме, че седмината млади таланти ще носят с повече радост и увереност в себе си духа на Astea по света.

Съвсем скоро очакваме да разкрием още по-велики иновации и успехи!