Astea и NeuralSpeechLab

Какво е общото между разработката на един софтуерен продукт, образованието и инициатива с кауза? Колко са важни човешкият фактор и чистата, безкористна нужда да помогнеш? Отговорите на тези фундаментални въпроси се крият в един от многото значими за Astea проекти, за които често се стесняваме да говорим.

Двама от най-опитните ни разработчици – Ивайло Сачански и Георги Ангелов, са част от екипа на NeuralSpeechLab – синтезатор на българска реч за нуждите на хора със зрителни увреждания. Софтуерният продукт е реализиран от Института по информационни и комуникационни технологии при БАН, като Astea създаде интеграцията му с Android и Windows устройства. Проектът е създаден за Съюза на слепите в България, с цел да улесни ежедневието на хората със зрителни проблеми. Според проучванията на БАН, към настоящия момент той е най-добрата изцяло офлайн програма в света за синтезирана българска реч. След години разработка, софтуерът притежава уникална невронна архитектура за определяне на ударенията в българските текстове. Използвани са над 1,3 милиона словоформи за корекция на правопис и над 60 хиляди думи за произнасяне на английските думи в текст. Това, което прави NeuralSpeechLab различен от всички останали продукти в областта, е фактът, че синтезираната реч се осъществява в реално време на среден клас мобилни телефони и персонални компютри, а звученето ѝ е практически неотличимо от естествената реч.

Уникалността на проекта според нашите колеги се крие в бета-тестването и получаването на обратна връзка от първа ръка през цялото време на неговото разработване. Ивайло и Георги споделят, че са били изключително мотивирани да си сътрудничат с екипа на проф. Стоян Михов, тъй като крайният резултат ще помогне на много хора да подобрят качеството си на живот. Емоционалният елемент при създаването на NeuralSpeechLab за тях е от значима стойност, защото: “да видиш благодарността и искрената радост по лицата на потребителите, ползващи приложението, е безценно”, категорични са и двамата.

Това не е първата инициатива с кауза за Astea – компанията вярва, че създаването на качествен софтуер в помощ на хората е ключов фактор да се развиваме както като специалисти, така и като човеци.