На куест за нови идеи – Astea Хакатон 2021

Astea Хакатон 2021

От астейци за астейци, това е Astea хакатонът – технологично състезание, в което колегите се развихрят без спирачки. Събитието се организира за четвърти път изцяло вътрешно и въвлича всички ентусиасти, готови да изпробват нова технология, да развият своя нестандартна идея или да улеснят ежедневието в офиса.
Така и до днес се радваме на проекти, зародили се в предишни издания на хакатона. Например можем да се похвалим, че разполагаме с вътрешни системи за управление на лампите в офиса, за запазване на паркоместа и за следене на наличността на бири в хладилника. Няма да крием и колко се гордеем с TeamHub – идеята за инструмента стартира на Astea хакатона през 2018, а днес той е успешно интегриран със Slack и Webex.
Не на последно място, събитието винаги ни предоставя чудесен повод за събиране покрай нещо вкусно за хапване. ☺️


Ниво #1: Зов за приключение

Ниво #2: Изпитанието

Ниво #3: Вечна слава


Ниво #1: Зов за приключение – GAMIFY 2021

Astea Хакатон 2021

Предизвикателството тази година се материализира под темата GAMIFY 2021. Най-важното не беше количеството изписан код, а участниците да представят идеи според тяхната собствена интерпретация за геймификация.
Отзоваха се общо 6 отбора, които в рамките на 3 дни работиха над най-разнообразни проекти: от 2D игра, през инструменти за игровизация на ежедневни проблеми, до търсене на начини за игровизация на самото ежедневие. 🤯
Общият ентусиазъм обхвана дори и членовете на строгото ни жури, които покрай оценяването на проектите намериха време и да програмират за удоволствие.Ниво #2: Изпитанието

Astea Хакатон 2021

Тази година се сблъскахме и с нещо ново – организирането на онлайн хакатон. С помощта на YouTube и Google Meet не бяхме в нито един момент на тъмно. Имаше редовни срещи с отборите, в които те ни разказваха за своя прогрес, и стрийм за всички любопитни.
А истинското изпитание дойде под формата на един от самите проекти – най-мистериозният отбор ни изненада с концепцията си за хибридна кооперативна игра от типа ескейп стая. Тя потопи участниците и зрителите в 80-те години, където трябваше да се постигат цели без помощта на модерните технологии. Играчите осъществяваха връзка чрез аналогов телефон, разкодираха криптирани съобщения в книги, диапозитиви, стари карти и радиочестоти, както и попълваха бланки на пишеща машина… А за наше удоволствие, всичко това се предаваше на живо. 😁Ниво #3: Вечна слава

Astea Хакатон 2021
‏‏‎ ‎

След всички премеждия, едно беше ясно – вечна слава очакваше всички, взели участие в Astea хакатон 2021! 🏆 Отбор “Лисичките и гълъба” грабна голямата “Награда на журито” за своя браузър плъгин за геймифициране на участието във видеоразговори с цел увеличаване на времето на реална комуникация. Освен признание за страхотното си представяне, отборът победител получи и награда – посещение на ескейп стая.
“Наградата на участниците” и специалната награда “Красота и изящество” бе отредена на колегите от “DogeGame” за тяхната забавна отборна 2D игра с фокус върху паметните моменти от 2021.
А едва ли е изненада, че за любовта на публиката се пребори отбор “Мистери тийм” с тяхната кооперативна ретро игра, за която споменахме преди малко. Те получиха и специалната награда “Най-красив код”, като предоставиха част от своя труд под формата на перфокарти.
Не пропуснахме и да отбележим отборите с най-голяма сплотеност, скромност и мениджърска наклонност.
Благодарим ви, участници и зрители – пожелаваме си следващият Astea хакатон да е също толкова забавен!