Reconnect – шестото издание на Astea Conference отново ни събра и свърза

За шеста поредна година Astea Solutions организира емблематичното си събитие Astea Conference. По традиция технологичната конференция предоставя пространство за обмяна на идеи, опит и ценни уроци от ежедневието. Tози октомври тя премина под надслова Astea Conference: Reconnect и събра 10 водещи експерти от най-разнообразни сфери на IT света.

Въпросът, който си поставихме още в началото на събитието, беше как софтуерът, потребителите, бизнесът и инженерните екипи стимулират иновациите и се свързват в рамките на технологиите. Искахме да съберем различни гледни точки както за разработката и намирането на точните технологични решения, така и за някои от предизвикателствата на свързването на екипно ниво.

Съдържание

1. Какво по-точно разнищвахме на Astea Conference: Reconnect?

2. А как да направиш връзката от разстояние?


Какво по-точно разнищвахме на Astea Conference: Reconnect?

Конференцията се състоя на 8 и 9 октомври и имахме удоволствието да чуем лекции от 10 страхотни професионалисти от IT индустрията. В първия ден от Astea Conference: Reconnect се срещнахме с Роб Бентли и Шери Томас. Като представители на световната организация за управление на риск и презастраховане Guy Carpenter, те ни разказаха за спецификите при избора на успешен вендор. След тях Магдалена Смит (основател на Behaviour Lab) ни запозна с уникалната си платформа, съчетаваща усъвършенстван анализ и похвати от поведенческите науки с цел подобряването на процеса при вземане на решения. В края на деня Ивана Ганчева (Organisational Agility Catalyst, Mobius Ways) сподели идеите си за преодоляване на препятствията при въвеждането на гъвкави методологии.

На 9 октомври програмата беше също толкова разнообразна. Таня Александър и Майкъл Рос ни представиха организацията NABU и начините, по които технологичните иновации ни обединяват и спомагат за реализирането на общественозначими мисии, като преодоляването на различията в грамотността. А лекцията на Димитър Димитров (Head of Infrastructure, Dext) ни накара да обърнем поглед и към по-практическите измерения на технологиите – той сподели кои са инструментите и процесите, които са му били най-полезни при разрешаването на проблеми от реална продукционна среда.

Със следващите лекции от деня навлязохме и в сферата на меките умения. Жоро Йорданов (съосновател на Oblik Studio) ни даде насоки за подобрението на комуникацията между дизайнери и разработчици. За хубавото и лошото на работата от разстояние пък ни разказа Борислав Трайков от гледната точка на DevOps Team Leader в Cognyte. За финал на Astea Conference: Reconnect, Георги Ненов (Създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът”) ни сподели за скромния си опит по пътя на усъвършенстването в общуването с другите.

Ако с всичко това сме погъделичкали любопитството ви, със сигурност ще се зарадвате, че записите от лекциите са достъпни за гледане и след събитието в YouTube канала на Astea Solutions.

А как да направиш връзката от разстояние?

За втори път Astea Conference се състоя изцяло онлайн. Миналата година безпрецедентната обстановка ни тласна към преосмислянето на формата на събитието, което беше нелека задача. Зародила се като вътрешна инициатива и отворена към широката публика от 4 години насам, конференцията има за основна цел да ни събира около интересни теми от IT света. Mиналогодишното онлайн издание Astea Conference: Technology & Beyond беше отличено на първо място в категорията “Вътрешно събитие” на ежегодния конкурс Career Show Awards 2021, което още повече ни поощри да продължим традицията, независимо от обстоятелствата.

Затова и тази година с удоволствие запретнахме ръкави и преобразихме астейския офис в студио за видео и стрийминг. Събитието се излъчи на живо в платформата за уеб семинари BigMarker, която ни даде възможност не само да споделим полезно съдържание, но и да организираме нетуъркинг игри за зрителите. Аудиторията наброяваше над 300 участници от всички сектори на софтуерната разработка.

Освен това Astea Conference: Reconnect ни даде още един повод да се свържем и да направим нещо заедно – събитието се проведе в подкрепа на менторската програма “Скритите таланти на България” на НПО “Операция Плюшено Мече”. Програмата дава шанс на млади хора от социално слаби семейства или лишени от родителска грижа да продължат образованието си и да се реализират професионално. Съвместната ни кампания целеше да събере необходимите средства за Паулина – дванадесетокласничка от Кърджали в неравностойно положение, мотивирана да се развива в сферата на графичния дизайн. Щастливи сме, че с общи усилия събрахме сумата от 4 373 лв., която ще отиде за подготовката на младата художничка за кандидатстване в университет.

Всичко това нямаше да е възможно без задружните усилия на участниците в Astea Conference: Reconnect – благодарим на всички колеги, лектори и зрители за приятелската атмосфера!