Hack TUES – ученическото събитие, което вдъхновява и бизнеса

И през 2022 г. Astea Solutions подкрепи уникалния Hack TUES. Радваме се, че за седма поредна година имахме възможността да сме част от технологичното състезание на ТУЕС, което предоставя пространство на учениците да експериментират, да изпробват нови технологии и да развиват идеите си.

Съдържание

1. Hack TUES Infinity

2. Постиженията


Hack TUES Infinity

Хакатонът се проведе за осми път и е единственото състезание по рода си, което се организира от ученици за ученици. Това само по себе си свидетелства за заразния ентусиазъм на туесарите.

Всяка година събитието има определена тема, като тазгодишното издание премина под мотото Infinity между 10 и 13 март. Основната тема на хакатона беше Space for everybody, а в него взеха участие рекордните 224 участници или общо 50 отбора. В рамките на 48 часа те реализираха и представиха своите проекти, които обхващаха различни подтеми: Space Exploration, Space Home, XSpace, Wide Space, Space Fun и Truly Everybody.

По пътя на осъществяването на идеите си, всеки отбор можеше да разчита и на персонален ментор – 50 професионалисти от IT сектора с най-разнообразни компетенции съдействаха на участниците. Астейците Калоян Манолов и Георги Стоилов се включиха активно в тази роля, като Калоян беше на разположение за отбор “D’BIRA”, които разработваха интересен сайт, представящ нагледно дълбочината на космоса. Георги беше ментор на отбора “Code = problem, !Code = no_problem”, които работиха над 2D игра, изследваща различни планети и техните скрити сили.

Постиженията

Специално жури, съставено от IT специалисти и преподаватели от ТУЕС, определи най-иновативните проекти на Hack TUES Infinity. На трето място се класира отбор “ТтТ” с техния проект за подобряване на комуникацията на различни езици между космонавти с помощта на пейджъри-преводачи. Отбор “Котки с палци” зае второто място с тяхната идея за подпомагане на изследването на Марс. А с първото място бе отличен отбор “Лемнискåта”, които представиха тяхната система за оценяване на вероятността за успешно кацане върху космически терен. Наистина звездни проекти!

Всеки от трите отбора получи поощрение за резултатите под формата на стипендия, а за останалите имаше награди, предоставени от спонсорите на хакатона. Ние от Astea връчихме специалната ни награда – посещение в Infinity Escape Rooms, на Отбор “Code = problem, !Code = no_problem”, които ни впечатлиха с чудесната си работна организация и с това как се справиха в работата си с Unity и Git.

Но най-хубавото е, че учениците могат да извлекат и много нематериални ползи от Hack TUES. Серията от онлайн обучения преди самото събитие запознава участниците с много актуални теми, свързани с разработката на мобилни приложения, вградени микрокомпютърни системи, работата с Git и GitHub и други. Хакатонът им предоставя възможност да се докоснат до технологии, които не са опитвали досега. А по време на състезанието учениците надграждат способностите си за организиране и работа в екип, както и презентационните си умения. Не на последно място, общуването с професионалисти от различни IT компании запознава участниците по-отблизо с реалната бизнес среда.

Поздравяваме всички ученици за въодушевлението, с което се включиха в Hack TUES Infinity, както и организационния екип, който се справи блестящо с това мащабно събитие. Щастливи сме да допринасяме към ученическия хакатон, защото той дава възможност на туесарите да разширяват кръгозора си и да задоволяват любопитството си в сферата на технологиите.